Największe carpaccio gotowe

§

17 września 2016 r. nasi kucharze pobili kulinarny rekord Polsi w przyrządzeniu największej porcji carpaccio. Do jego przygotowania zużyliśmy 79 kg buraków, 18 kg sera korycińskiego, a także rukolę, sos vinegrette i orzechy włoskie.

Kulinarne zmagania rozpoczęły się w sobotę o godz. 10.00. Pięć godzin później miało miejsce bicie rekordu – układanie plastrów sera i buraków na stołach ustawionych w poprzek placu na zachodniej pierzei Rynku Kościuszki zajęło nam łącznie prawie dwie godziny. Rekord padł około godz. 17.00. Przyrządzona przez nas potrawa miała 45 metrów długości i ważyła 100,731 kg!

Nad prawidłowym przebiegiem bicia rekordu czuwał st. insp. Marek Antosiuk z Obwodowego Urzędu Miar w Białymstoku. Przyrządzonym przez nas carpaccio częstowaliśmy przechodniów, a do jego próbowania ustawiła się długa kolejka.

fot. Sebastian Tarnowski
www.facebook.com/pikczerlab